E dezastru, anunțul zilei pentru șoferii din România: vestea pentru toți cu mașină pe benzină sau motorină

de: Andrei Simion
17 12. 2020

Majoritatea mașinilor din România sunt pe benzină și motorină. Iar această analiză vine numai bine pentru toți șoferii.

Industria auto din toată lumea se pregătește să facă tranziție spre electrice și hibride, modele de autoturisme mult mai prietenoase cu mediul. Până atunci, însă, străzile din România încă sunt pline de mașini pe benzină și motorină. Iar o analiză ca asta vine la fix.

Cei de la Picodi au calculat cât combustibil poți cumpăra cu salariul mediu pe economie în România și în lume. Iar rezultatele sunt surprinzătoare. Iată câți litri de combustibil își poate permite un român obișnuit în anul 2020.

Toți șoferii cu mașini pe benzină și motorină trebuie să știe asta

Analiza ia în considerare 42 de țări europene, iar în 39 dintre acestea, prețurile benzinei din prima jumătate a anului 2020 au fost în medie mai mici decât anul trecut. Cele mai mari scăderi de preț s-au înregistrat în Bosnia și Herțegovina (−17,8%), Ucraina (−15,4%) și în Macedonia (−12,5%).

În România prețurile benzinei au scăzut cu 14%, din cauza cererii scăzute. Astffel, suntem pe locul al treilea în clasament. Reduceri puțin mai mici au fost înregistrate în Austria (−10,1%), în Franța (−8,8%) și în Grecia (−7,5%). Există însă și surprize: prețul benzinei a crescut în Rusia cu 0,8% față de anul trecut, iar în Belarus carburanții s-au scumpit cu până la 12,4%. Chiar și așa, acolo e cea mai ieftină benzină din Europa – acolo prețul mediu, la schimbarea valutei din ruble, ajunge la 58 de eurocenți, în timp ce olandezii plătesc cel mai scump, și anume 1,58 €/litru.

În România, conform celor mai noi date INS, salariul mediu pe economie este de 5201 de lei brut (3182 de lei net). Prin urmare, salariul mediu din România permite achiziționarea a 672 de litri de combustibil pe lună (locul 30 în clasament). Mai sus în clasament față de români se află țări precum Germania (1.938 litri) și Cehia (881 litri). Pe de altă parte, Bulgaria (532 de litri), Belarus (553 de litri) și Turcia (484 litri) s-au clasat în partea inferioară a clasamentului față de România.

Ultimele 3 locuri sunt ocupate de Moldova, Ucraina și Albania unde salariul mediu permite achiziționarea a numai 352, 345, respectiv 239 litri de combustibil pe lună.